*ΟΜΑΔΑ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΑΓΑΖΗΛΟΣ*

Δικαιοσύνη για όλους!

ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΑΚΙΝΕ!

Στη σελίδα του «Ακτιβιστή» έχει μεταφραστεί άρθρο της βρετανικής Guardian σχετικά με την περίπτωση της Ιρανής Sakineh Mohammadi Ashtiani, που καταδικάστηκε άδικα σε θάνατο και τα δυο παιδιά της αγωνίζονται να σώσουν!

Προσπάθεια για σωτηρία Ιρανής από λιθοβολισμό

Τρίτη, 06 Ιούλιος 2010 11:58
stoningΜια   43χρονη Ιρανή αντιμετωπίζει το θάνατο με  λιθοβολισμό εκτός αν η διεθνής εκστρατεία που έχει ξεκινήσει και προωθείται από τα παιδιά της αναγκάζει τις αρχές να ακυρώσουν την απόφαση.

Είναι μια από τις περιπτώσεις που χαρακτηρίζει την χώρα που  εφαρμόζει πολύ συχνά την  ποινή του θανάτου και που έχει εκτελέσει ήδη περισσότερους από 100 ανθρώπους αυτό το έτος, η Sakineh Mohammadi Ashtiani καταδικάστηκε τον Μάϊο του  2006 με την κατηγορία  «παράνομης σχέσης» εκτός γάμου.

Η Sakineh υπόμεινε ήδη την ποινή 99 μαστιγωμάτων , αλλά η υπόθεσή της ανοίχτηκε πάλι όταν υπήρξε υποψία από ένα δικαστήριο ότι μπορεί να συνήργησε στη  δολοφονία  του συζύγου της. Αθωώθηκε, αλλά η υπόθεση μοιχείας αναθεωρήθηκε και ….

δικάστηκε στην θανατική  ποινή, βάσει της «γνώσης του δικαστή » – ένα παράθυρο ερμηνείας που επιτρέπει με βάση την υποκειμενική άποψη του δικαστή  να επιβάλλει ποινή ακόμη κι αν δεν υπάρξει  κανένα σημαντικό αποδεικτικό στοιχείο.

Μιλώντας στο Guardian, o γιος της Sajad, 22 χρόνων, και η κόρη της Farideh, 17 χρόνων, είπαν ότι η μητέρα τους έχει κατηγορηθεί,  και έχει τιμωρηθεί ήδη άδικα, για κάτι που δεν έκανε.

«Είναι αθώα, ήταν εκεί για πέντε έτη για να μην κάνει τίποτα «, είπε ο Sajad. Περιέγραψε την επικείμενη εκτέλεση ως βάρβαρη. «Έχουμε την εικόνα της, χωμένη  μέσα σε μια βαθιά τρύπα στο έδαφος, να λιθοβολείται μέχρι θανάτου, είναι ένας εφιάλτης για μένα και την αδελφή μου  όλα αυτά τα χρόνια»

Βάσει του ιρανικού νόμου sharia, το καταδικασμένο άτομο θάβεται μέχρι το λαιμό (ή ως το στήθος στην περίπτωση ανδρών), και εκείνοι που παρευρίσκονται στη δημόσια εκτέλεση καλούνται και ρίχνουν  πέτρες. Εάν το καταδικασμένο πρόσωπο καταφέρει να  ελευθερωθεί μόνο του από την τρύπα, η ποινή θανάτου μετατρέπεται.

Το  Ιράν, πιεσμένο  από τη διεθνή κατακραυγή για την εφαρμογή των λιθοβολισμών,  έχει ασκήσει σπάνια την ποινή   στα πρόσφατα έτη. Εκτελέστηκαν όμως 388 ανθρώπους πέρυσι – περισσότεροι από οποιαδήποτε άλλη  χώρα στον κόσμο εκτός από την Κίνα, σύμφωνα με την διεθνή αμνηστία . Οι περισσότεροι από αυτούς με απαγχονισμό.

Απόψε οι διαμαρτυρόμενοι σύλλεξαν τη εξωτερική όψη η ιρανική πρεσβεία στο Λονδίνο για να απαιτήσουν την απελευθέρωση Sakineh.

Πέντε έτη πριν, όταν ο Sajad ήταν 17 χρονών μαστίγωσαν τη μητέρα του  μπροστά του.  «Την μαστίγωσαν μπροστά στα μάτια μου, αυτό έχει χαραχτεί στο μυαλό μου «.

Ο Mohammed Mostafaei, ένας φημισμένος Ιρανός δικηγόρος προσφέρθηκε εθελοντικά να αναλάβει την υπόθεσή της υπεράσπισής της, όταν ανακοινώθηκε πριν λίγους μήνες η ποινή της. Δημοσίευσε μια επιστολή : «Αυτό είναι μια απολύτως παράνομη πρόταση,» είπε. «Δύο από πέντε δικαστές που ερεύνησαν την περίπτωση Sakineh στη φυλακή του Ταμπρίζ κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει κανένα δικανικό στοιχείο της μοιχείας.

Σύμφωνα με το νόμο, η ποινή θανάτου και ειδικά ο λιθοβολισμός χρειάζονται  ρητά αποδεικτικά στοιχεία και  μάρτυρες ενώ στην περίπτωσή της Sakineh,  η «γνώση του δικαστή» θεωρήθηκε  αρκετή.»

Η Mina Ahadi, ακτιβίστρια ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Γερμανία   βοήθησε τα παιδιά της Sakineh για να προωθήσουν την εκστρατεία τους διεθνώς και ήταν σε τακτική επαφή με τον Sajad και την Farideh.

Είπε ότι αφότου ξεκίνησε την προηγούμενη εβδομάδα η εκστρατεία, έλαβε  τηλεφωνήματα από τις οικογένειες δύο άλλων γυναικών που κρατούνται στη φυλακή του Ταμπρίζ, όπου είναι και η Sakineh, αποκαλύπτοντας ότι δικάστηκαν επίσης για  μοιχεία και καταδικάστηκαν σε θάνατο με λιθοβολισμό. Πρόκειται για την  Azar Bagheri, 19 χρόνων, και της  Μαρίας Ghorbanzadeh, 25 χρόνων, όπως αποκάλυψε η  Ahadi.

«Η Azar συνελήφθη  όταν ήταν ακριβώς 15. Δεν θα μπορούσαν να την τιμωρήσουν προτού να γίνει 18 ετών σύμφωνα με το νόμο, έτσι περίμεναν μέχρι τώρα… και θέλουν να την λιθοβολήσουν, «έχει υποβληθεί σε εικονικούς λιθοβολισμούς, πλήρη με   μερικό ενταφιασμό στο έδαφος. «Την προετοιμάζουν για τον πραγματικό» είπε η Ahadi.

H Ahadi που έχει παρακολουθήσει  την βαρβαρότητα του λιθοβολισμού  στο Ιράν τα τελευταία χρόνια,  λέει ότι γνωρίζει τα ονόματα 12 άλλων γυναικών που καταδικάστηκαν σε θάνατο με αυτόν τον τρόπο στο Ιράν.

«Αυτές είναι ακριβώς οι γυναίκες που ξέρω, υπολογίζω ότι τουλάχιστον 40 έως 50 άλλες γυναίκες περιμένουν το ίδιο πεπρωμένο στο Ιράν.»

«Ο Θάνατος δια λιθοβολισμού  δεν είναι απλά  μια δικαστική τιμωρία, είναι ένα  πολιτικό  μέσο στα χέρια του ιρανικού καθεστώτος για να απειλούνται και να τρομοκρατούνται οι άνθρωποι. Έχει περισσότερη λειτουργία από ότι μια απλή τιμωρία».

Τι μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε;
Δείτε εδώ (και πάλι από σελίδα του Ακτιβιστή):

Να βοηθήσουμε την Ιρανή Sakine. PDF Εκτύπωση E-mail
Τρίτη, 06 Ιούλιος 2010 17:43
stoning1Μπορούμε να κάνουμε τρεις ενέργειες για να βοηθήσουμε την προσπάθεια των παιδιών της Ιρανής Sakine Mohammadi e Ashtiani, για να σωθεί η δύστυχη μητέρα τους από τον θάνατο δια λιθοβολισμού (Προσπάθεια για σωτηρία Ιρανής από λιθοβολισμό ).

Το πρώτο να υπογράψουμε. Να προσθέσουμε κι εμείς την υπογραφή μας για την απελευθέρωση της Sakine. Καταχωρούμε τα στοιχεία μας (όνομα, επίθετο, μέηλ, υποχρεωτικά και αντιγράφουμε τους 4 λατινικούς χαρακτήρες που θα βρούμε στη φόρμα) πατώντας  ΕΔΩ

Μπορούμε επίσης να στείλουμε τα δύο μέηλ που παραθέτουμε πιο κάτω.

Τα κόκκινα χρώματα αντιγραφή και επικόλληση στον παραλήπτη ή στην κοινοποίηση.

Αντιγράφουμε το κείμενο με τα έντονα μαύρα γράμματα και το επικολλάμε στο χώρο κειμένου του μέηλ.

Μην ξεχάσετε να προσθέσετε το ονοματεπώνυμό σας με λατινικούς χαρακτήρες…..

SAMPLE LETTER TO NAVI PILLAY,

UN High Commissioner for the Office of Human Rights:

Στείλτε το: // <![CDATA[
var prefix = 'mailto:';
var suffix = '';
var attribs = '';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy95548 = 'npillay' + '@';
addy95548 = addy95548 + 'ohchr' + '.' + 'org';
document.write( '‘ );
document.write( addy95548 );
document.write( ‘
‘ );
// ]]>npillay@ohchr.org (// Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.) // <![CDATA[
document.write( '’ );
// ]]>

με κοινοποίηση προς: // <![CDATA[
var prefix = 'mailto:';
var suffix = '';
var attribs = '';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy71359 = 'urgent-action' + '@';
addy71359 = addy71359 + 'ohchr' + '.' + 'org';
document.write( '‘ );
document.write( addy71359 );
document.write( ‘
‘ );
// ]]>urgent-action@ohchr.org // (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.) // <![CDATA[
document.write( '’ );
// ]]>, // <![CDATA[
var prefix = 'mailto:';
var suffix = '';
var attribs = '';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy15813 = 'Iran_team' + '@';
addy15813 = addy15813 + 'amnesty' + '.' + 'org';
document.write( '‘ );
document.write( addy15813 );
document.write( ‘
‘ );
// ]]>Iran_team@amnesty.org // (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.)// <![CDATA[
document.write( '’ );
// ]]>, // <![CDATA[
var prefix = 'mailto:';
var suffix = '';
var attribs = '';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy6319 = 'saneif' + '@';
addy6319 = addy6319 + 'hrw' + '.' + 'org';
document.write( '‘ );
document.write( addy6319 );
document.write( ‘
‘ );
// ]]>saneif@hrw.org // Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. // <![CDATA[
document.write( '’ );
// ]]>

Dear Ms. Pillay,

I am writing to you with an urgent demand that you intervene with the authorities

in the Islamic Republic of Iran, who are preparing to execute by stoning

Sakine Mohammadi e Ashtiani.

Stoning is a barbaric form of torture and execution that should be outlawed worldwide.

It is your responsibility to step in and demand a halt to these proceedings.

The children of Ms. Mohammadi e Ashtiana have written a letter in her defense, and have issued a call to the world asking for help.

Their letter is here; I suggest you read it, and then act according to their heartrending demands.

http://missionfreeiran.wordpress.com/2010/06/26/sakine-children-2

Sincerely,

[το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες]……………………………………………..

SAMPLE LETTER TO THE INTERNATIONAL COMMITTEE OF THE RED CROSS:

Στείλτε το : Florian Westphal ( // <![CDATA[
var prefix = 'mailto:';
var suffix = '';
var attribs = '';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy5334 = 'fwestphal' + '@';
addy5334 = addy5334 + 'icrc' + '.' + 'org';
document.write( '‘ );
document.write( addy5334 );
document.write( ‘
‘ );
// ]]>fwestphal@icrc.org // Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. // <![CDATA[
document.write( '’ );
// ]]>) and Dorothea Krimitsas ( // <![CDATA[
var prefix = 'mailto:';
var suffix = '';
var attribs = '';
var path = 'hr' + 'ef' + '=';
var addy86124 = 'dkrimitsas' + '@';
addy86124 = addy86124 + 'icrc' + '.' + 'org';
document.write( '‘ );
document.write( addy86124 );
document.write( ‘
‘ );
// ]]>dkrimitsas@icrc.org // Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. // <![CDATA[
document.write( '’ );
// ]]>)

Dear Ms. Westphal and Ms. Krimitsas,

I am writing to you with an urgent request that you intervene with the authorities

in the Islamic Republic of Iran, who are preparing to execute by stoning Sakine Mohammadi e Ashtiani.

Stoning is a barbaric form of torture and execution that should be outlawed worldwide.

Multilateral organizations have thus far refused to step in and put a halt to the criminal actions

perpetrated by the Islamic Republic.

Your mandate encourages your organization to undertake the work of visiting prisoners

in situations of internal violence, where the Geneva Conventions do not apply.

I ask you to step in and demand a halt to these and other ongoing criminal and barbaric proceedings

in the Islamic Republic The children of Ms. Mohammadi e Ashtiana have written a letter in her defense,

and have issued a call to the world asking for help.

Their letter is here; please read it, and then act according to their heartrending demands.

http://missionfreeiran.wordpress.com/2010/06/26/sakine-children-2

Sincerely,

[το όνομά σας με λατινικούς χαρακτήρες]

Δεν μας στοιχίζει τίποτα να προσθέσουμε την υπογραφή μας, όμως για την κυβέρνηση του Ιράν, που προσπαθεί να παραστήσει ότι σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα, η κάθε υπογραφή έχει βαρύτητα.

Πρότασή μας: Στείλτε τα μηνύματά σας κι αλλού! στη μόνιμη αντιπροσωπεία του Ιράν στον ΟΗΕ  (Permanent Mission of the Islamic Republic of Iran to the United Nations – iran@un.int) , στην ιρανική πρεσβεία στις Βρυξέλλες (Embassy of the Islamic Republic of Iran in Bruxelles – secretariat@iranembassy.be), στην πρεσβεία του Ιράν στο Ηνωμένο Βασίλειο (Λονδίνο) (Embassy of the Islamic Republic of Iran to the U.K. – info@iran-embassy.org.uk.) , καθώς και στην ιρανική πρεσβεία στην Αθήνα (στη διεύθυνση του τμήματος γενικών πληροφοριών και ΜΜΕ) (Embassy of the Islamic Republic of Iran in Athens, Greece – info@iranembassy.gr). ΔΕΝ ΣΤΟΙΧΙΖΕΙ ΤΙΠΟΤΑ αλλά έχει αξία…

3 responses to “ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΑΚΙΝΕ!

  1. Pingback: ΒΟΗΘΗΣΤΕ ΤΗ ΣΑΚΙΝΕ! - School Problems

  2. Ναυσικά 16 Ιανουαρίου, 2013 στο 23:19

    Τελικά τι έγινε με τη Σακινέ;Έχουμε νέα από αυτήν και τα παιδιά της;Βρήκα όλες αυτές τις διευθύνσεις που πρέπει να υπογράψω…Να το κάνω ή μήπως είναι πολύ αργά;Και θα είναι ασφαλή τα προσωπικά μου στοιχεία αν τα καταχωρήσω στις σελίδες αυτές (όχι ότι έχει και πολλή σημασία όταν απειλείται η ζωή κάποιου, αλλά έτσι ρωτάω…);

    • admin 16 Φεβρουαρίου, 2013 στο 03:52

      @Ναυσικά δεν ξέρουμε να συμβαίνει κάτι κακό με τα στοιχεία. Έχουμε υπογράψει σε διακηρύξεις χωρίς προβλήματα. Σίγουρα δεν βλάπτει μια υπογραφή παραπάνω, ό,τι κι αν έχει συμβεί.

Σχολιάστε